back-008.jpg

طوطی خاکستری آفریقایی (کاسکو) پرنده در حال انقراض

کاسکو در حال انقراض

 

بدون شک طوطی خاکستری آفریقایی یکی از باهوش ترین گونه های جانوری در بین تمامی مخلوقات می باشد. طوطی های خاکستری آفریقایی به خاطر خصوصیات ویژه و منحصر به فرد خود، مثال بارزی از پرندگان خانگی می باشند که بیش از حد طبیعی مورد انتخاب انسان ها قرار می گیرند.  طول عمر بالا، همراه با قدرت تکلم بالا، این پرنده را تبدیل به یکی از جذاب ترین حیوان خانگی برای انسان کرده است.

اما شاید با خواندن مطلب ذیل قدری در انتخاب این پرنده به عنوان حیوان خانگی تامل کرده و یا به فکر جایگزینی مناسب برای آن باشید، تا به این وسیله سهمی ناچیز در نجات این پرنده در طبیعت داشته باشیم:

به راحتی به صید می شوند: به طور کلی طوطی خاکستری آفریقایی در طبیعت به صورت گروهی و در دسته های کوچک زندگی می کند و این مسئله باعث می شود تا به تعداد بیشتر و به راحتی در دام صیادان اسیر شوند.

تمایل بالا به نگهداری از این پرنده به دلیل هوش بالا: آمار رسمی نشان می دهد که این طوطی سان باهوش، سومین پرنده ای است که در سطح بین المللی، از طبیعت به اسارت قرار گرفته و مورد داد و ستد قرار می گیرد  و پیرو این مسئله جمعیت آن در 14 ناحیه از 18 زیستگاه طبیعی آن کاهش یافته و حتی در برخی مناطق به صفر رسیده است.

سرعت تکثیر کم نسبت به دیگر پرندگان خانگی: سن بلوغ بالا در این گونه از پرندگان (3-5 سالگی) در کنار تعداد تخمگذاری به ازای هر بار تولید مثل (1-3 تخم) باعث شده است که سرعت تکثیر این پرندگان در مقابل کاهش جمعیت آن ها، ناچیز باشد.

آمار تکان دهنده CITES: بر طبق گزارش CITES در سال 2006 پیرامون اهمیت انتقال پرندگان از حیات وحش، در طول سال های 1994 تا 2003، به طور میانگین تقریبی سالیانه 21% جمعیت این گونه از زیستگاه خود به اسارت گرفته شده اند.

در طی سال های 1994تا 2003 بیش از 359 هزار پرنده از طبیعت برای نگهداری در میان انسان ها به اسارت گرفته شدند که طوطی  های  خاکستری آفریقایی بیشترین سهم را در این بین داشتند. با توجه به تجارت های غیر قانونی این پرنده، مرگ و میر هایی که در زمان انتقال رخ می دهد و موارد بیشمار دیگر، مطمئنا تعداد بیشتری از این آمار انتظار می رود.

کاهش زیستگاه این پرنده، عاملی دیگر در کاهش جمعیت این پرنده: از طرف دیگر آمار نشان می دهد که وسعت جنگل ها به عنوان زیستگاه اصلی این پرنده، در دو کشور شناخته شده ساحل عاج و نیجریه در بین سال های 1990 تا 2000 به ترتیب 31% و 26% کاهش یافته است.

با توجه به مطالب گفته شده آیا هنوز تمایل به نگهداری از این پرنده در محیط اسارت دارید؟ تا چه حد به کسانی که به اسم "پرنده پرورشی" اقدام به فروش آن ها می کنند اطمینان دارید؟

درباره من

من محمدرضا حدادمرندی متخصص بهداشت و بیماری‌های پرندگان بر آن شدم تا با توجه به کمبود اطلاعات علمی مناسب در خصوص نگهداری از پرندگان  با راه اندازی این وب‌سایت دانش عمومی علاقمندان به نگهداری از پرندگان را بالا برده و دانش و تجربه خود را در اختیار آنان که به پرندگان عشق می‌ ورزند قرار دهم. همچنین امیدوارم با راه اندازی این سایت، ارتباطی متقابل در جهت بهبود رفاه حال پرندگان بین اینجانب و علاقمندان به پرندگان (متخصصین، دارندگان پرنده، پرورش دهندگان و غیره) شکل بگیرد تا در راستای آن بر اطلاعات اینجانب نیز افزوده شود.