back-006.jpg

اصطلاح "تب کردن" در پرندگان

وقتی پرنده­ من روی دست من میاد پاهاش داغه

وقتی پرنده­ من روی دست من میاد پاهاش داغه!!!!

آیا احساس تب در پرندگان زینتی توسط صاحب پرنده، دلیل مناسب برای بیمار بودن پرنده می­باشد؟؟!!

"اگر پرنده شما روی دست شما نشست و شما احساس گرمی و یا سردی در پای پرنده کردید، این مورد به تنهایی معیار صحیحی از توصیف وضعیت سلامت پرنده نمی باشد"

برای توصیف تب به عنوان یک اختلال در روند سلامت پرنده، ابتدا بایستی از دمای طبیعی بدن پرندگان آگاهی داشته باشیم. به مانند بسیاری از معیارهای دیگر به علت گستردگی گونه ه­ا، تفاوت دمای طبیعی در پرندگان مختلف متفاوت است. با این وجود آنچه که در اکثریت پرندگان عمومیت دارد، میانگین دمای 40-44 درجه می باشد. در مقایسه، بدن انسان دمای طبیعی 36.5-37.5 درجه می­باشد. پس با توجه به بالا بودن دمای پرنده نسبت به انسان، احساس گرما در مواقع مختلف نمی­تواند دلیلی بر بیمار بودن پرنده باشد.

این مسئله به این معنی نمی­باشد که پرندگان تب نمی­کنند. تب به عنوان یک فرایند فیزیولوژی در پرنده در پاسخ به بیماری­های مختلف ایجاد می­شود. با این وجود به دلایل ذیل اندازه­ گیری دمای پرنده در مقایسه با دیگر عوامل بالینی، به عنوان داده­ ای ارزشمند برای ارزیابی سلامت پرنده محسوب نمی­شود. به عبارت دیگر، معیارهایی همچون وزن، اشتها، وضعیت بدنی، فضله پرنده و غیره در اولویت تشخیصی قرار می­گیرند.

  • پرندگان دارای متابولیسم بدنی بالایی می­باشند. در زمان بروز استرس­های مختلف دمای بدن پرنده به سرعت بالا می­­رود و تغییرات دمایی با توجه به قدرت متابولیسمی بالای پرنده در موقعیت­های متفاوت، بسیار می­باشد.

در هنگام مراجعه به کلینیک و معاینه پرنده استرس حمل و نقل، مقید سازی و .... از مواردی هستند که می­توانند دمای بدن پرنده را به شکل کاذب بالا ببرند.

  • همچنین قرار دادن ترمومتر ( دماسنج مخصوص) در محل کلواک پرنده بیمار علاوه بر خطر پاره شدن دستگاه گوارش، داده مناسبی برای ارزیابی صحیح از دمای بدن پرنده را حاصل نمی­کند ( این خطا در دماسنج های دیجیتال بیشتر می باشد).

با وجود تمام موارد گفته شده، در صورتی که از نظر دمایی مورد مشکوکی در پرنده مشاهده می­کنید، به جهت این که پرندگان توانایی فوق العاده در پنهان کردن بیماری دارند، باز هم با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.

 

درباره من

من محمدرضا حدادمرندی متخصص بهداشت و بیماری‌های پرندگان بر آن شدم تا با توجه به کمبود اطلاعات علمی مناسب در خصوص نگهداری از پرندگان  با راه اندازی این وب‌سایت دانش عمومی علاقمندان به نگهداری از پرندگان را بالا برده و دانش و تجربه خود را در اختیار آنان که به پرندگان عشق می‌ ورزند قرار دهم. همچنین امیدوارم با راه اندازی این سایت، ارتباطی متقابل در جهت بهبود رفاه حال پرندگان بین اینجانب و علاقمندان به پرندگان (متخصصین، دارندگان پرنده، پرورش دهندگان و غیره) شکل بگیرد تا در راستای آن بر اطلاعات اینجانب نیز افزوده شود.